
زباله سوزی
زباله سوزی یکی از روشهایی است که همواره مورد پسند مسولین شهری در زمینه مدیریت پسماند بوده است. البته تجربه جهانی در زمینه مدیریت پسماند شهری نشان میدهد که در مناطقی که از نظر حساسیت های محیط زیستی شبیه به منطقه شمالی کشور، این روش، روشی بسیار سودمند است به طوری که در کشور هلند در حدود 1% و کشور دانمارک در حدود4% را کم ترین میزان دفن و بیشترین مقدار زباله سوزی را در دنیا دارند.
اما با توجه به بازدیدهایی که کارشناسان این شرکت از شرکت های مختلف اروپایی و آسیایی داشتن به نکاتی پی بردن که در ادامه به آن اشاره می شود. نکته اولی که در این زمینه وجود دارد این است که ویژگی های پسماند ایران با کشورهایی مانند هلند، دانمارک و… متفاوت است.
اول این که در حدود 70% پسماند کشور را پسماند غذایی تشکیل می دهد در صورتی که در کشورهای اروپایی این مقدار در حدود 30% است. از طرف دیگر به واسطه بالا بودن سهم مواد غذایی در پسماند شهری در ایران، دارای رطوبتی در حدود 60% تا 70% است که این امر موجب ایجاد اختلال در سیستم می گردد. از طرف دیگر به دلیل بالا بودن پسماند غذایی، ارزش حرارتی پایین خواهد داشت به همین دلیل نمی توان انتظار تولید گرما زیاد توسط پسماند را داشت.

اما برای رفع این مشکل (رطوبت بالا پسماند) این شرکت اقدام به طراحی و اجرا سیستم پیش تصفیه قبل از ورود این نوع پسماند به داخل زباله سوز کرده است که ما می توانیم رطوبت موجود در پسماند را تا 15% تا 20% کاهش دهیم که این مقدار رطوبت، آسیبی به دستگاه نخواهد زد. از طرف دیگر باید به این نکته توجه داشت که زباله سوزی به معنا عدم استفاده از لندفیل نیست، به دلیل اینکه زباله سوزها بین 10% تا 20% خاکستر تولید می کنند و این خاکستر نیز باید دفن گردد البته با توجه به از بین رفتن میکروارگانیزمها و همچنین به دلیل عدم وجود رطوبت در خاکستر پسماند، از نظر دفن مشکل خاصی وجود ندارد.
با توجه به بررسی های انجام شده انواع مختلفی از زباله سوز در کشورهای مختف مورد استفاده قرار می گیرد که می توان به صورت زیر آنها را دسته بندی کرد:
1. زباله سوزهای فاقد تولید انرژی و قابل حمل
حجم این زباله سوزها کم بوده و به صورت مداوم توانایی کار کردن ندارند در حقیقت پس از قرار دادن پسماند در آن به مدت 1تا3 ساعت زمان سوختن کامل به طول میانجامد و پس از یک مدت زمان کوتاه دوباره میتوان پسماند وارد سیستم کرد، اما از مزیت آنها قابل حمل بودن آنهاست و برای شهرهایی با حجم پسماند کم، مناطق روستایی بسیار مناسب است و به صورت گسترده در دنیا مورد استفاده قرار میگیرد، حجم پسماند ورودی در این سیستم بین 50 کیلوگرم در ساعت تا 1 تن در ساعت می باشد.
در شکل زیر نمونه ای از این زباله سوزها نشان داده شده است:

2. زباله سوز پرتابل با قابلیت تولید انرژی
این نوع زباله سوزها به خاطر دارا بودن سیستم تولید انرژی دارای حجم بیشتری نسبت به نمونه مشابه هستند، بر همن اساس جابجایی آن ها چندان مقدرو نیست. اما باید به این نکته توجه داشت که انرژی تولیدی تولیدی توسط این دستگاه مقدار چشم گیری نیست و تنها میتوان از انرژی تولیدی سیستم برای گرم کردن تجهیزات موجود در محل از آن استفاده کرد. در شکل زیر نمونهای از این دستگاه آورده شده است.

3.زباله سوزهای شهری با قابلیت تولید انرژی
در اکثر کشورهای دنیا از این نوع زباله سوز جهت مدیریت تمامی پسماند شهری استفاده میگردد و سیستم بسیار پیچیده ای دارد و این نوع زباله سوزها عموماً قابلیت تولید انرژی دارند. یکی از نکاتی که در مورد این نوع زباله سوزها وجود دارد این است که به صورت مداوم و 24 ساعت شبانه روز کار میکنند.
به دلیل گازهای سمی تولیدی در تولید فرایند زباله سوزی، دارای سیستم تصفیه هوا بسیار پیچیدهای می باشد.
